March 18, 2006

Terimalah Dia Seadanya..

Posted in Emails From Me Friends at 7:38 am by miharuyouth

Seorang lelaki dan kekasihnya bernikah dan acara pernikahannya sungguh megah. Semua kawan-kawan dan keluarga mereka hadir menyaksikan dan menikmati hari yang berbahagia tersebut. Suatu acara yang luar biasa dan sungguh mengesankan. Mempelai wanita begitu cantik dan anggun dalam gaun putihnya dan pengantin lelaki dengan tuxedo hitam yang gagah. Setiap pasang mata yang memandang setuju mengatakan bahawa mereka sungguh-sungguh saling menyintai dan sepadan.

Beberapa bulan kemudian, si isteri berkata kepada suaminya:

“Sayang, saya baru membaca sebuah artikel dalam majalah tentang bagaimana memperkuatkan hubungan dan tali pernikahan kita”, katanya sambil menunjukkan majalah tersebut. “Masing-masing kita akan mencatatkan hal-hal yang kurang kita sukai dari pasangan kita. Kemudian, kita akan membahas bagaimana kita mengubah hal-hal tersebut dan membuatkan perkahwinan kita bersama lebih bahagia …”.

Suaminya setuju dan mereka mula memikirkan hal-hal dari pasangannya yang tidak mereka sukai dan berjanji tidak akan tersinggung ketika pasangannya mencatat hal-hal yang kurang baik kerana ia adalah untuk kebaikan mereka bersama. Malam itu mereka sepakat untuk berpisah tidur dan mencatat apa yang terlintas dalam benak mereka masing-masing.

Esok pagi ketika sarapan, mereka sedia membincangkannya. “Saya akan mulai dulu ya”, kata isteri. Ia lalu mengeluarkan senarainya. Banyak sekali yang ditulisnya, sekitar 3 muka surat … Ketika ia mulai membacakan satu persatu hal yang tidak dia sukai mengenai diri suaminya, ia memperhatikan bahawa airmata suaminya mulai mengalir … “Maaf, apakah saya harus berhenti ?” tanyanya. “Oh tidak, teruskan …” jawab suaminya.

Lalu si isteri melanjutkan membacakan semua yang tersenarai, lalu kembali melipat kertasnya dengan manis di atas meja dan berkata dengan bahagia, “Sekarang giliran abang membacakan senaraimu”. Dengan suara perlahan suaminya berkata, “Aku tidak mencatat sesuatupun di atas kertasku. Aku berfikir bahawa engkau sudah sempurna, dan aku tidak ingin mengubah akan dirimu. Engkau adalah dirimu sendiri. Engkau cantik dan baik bagiku. Tiada satupun daripada peribadimu yang kudapati kurang …” Si isteri tersentak dan tersentuh hatinya oleh pernyataan dan ungkapan cinta serta isi hati suaminya … bahawa suaminya menerimanya apa adanya. Ia menunduk dan menangis …

“menerima seseorang di dalam hidup kita memerlukan kekuatan dan keyakinan bahawa dialah orangnya yang akan menjadi teman kita di dunia..turut menimbulkan persoalan adakah dia orangnya yang akan menjadi sahabat, kekasih, adakah dia orangnya yang akan sama-sama berjuang mempertahankan hak kita dan adakah dia orangnya yang akan sentiasa diperlukan oleh kita..yang akan sama-sama mempertahankan bahtera yang dibina?…perhubungan manusia adalah sangat kompleks..kita lihat bagaimana dengan cinta, wang, kekayaan, kecantikan dapat menjadikan manusia jahat kepada baik, manusia tamak kepada pemurah, manusia hina kepada istimewa..dan dengan cinta, kekayaan, kecantikan turut menjadikan manusia menjadi sebaliknya….positfkan diri dalam setiap perkara yang dilakukan, mana tahu suatu hari nanti kita akan turut dapat menyelami keindahan, kecantikan, kerinduan kita kepada pasangan kita…dan pada masa itu, baru kita sedar bahawa dialah orangnya yang layak untuk kita….”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: